De online mindset training – makkelijk vanuit huis te volgen voor iedereen

In de afgelopen twee jaar tijd is iedereen wel bekend geraakt met ‘de virtuele classroom’. Ons idee daarbij was urenlang achter je bureau zitten en staren naar het beeldscherm. Het is te statisch, saai en een hele uitdaging om de aandacht erbij te houden. Ik hoorde wel eens zeggen dat een online leeromgeving statisch en energievretend is. Maar is dat daadwerkelijk zo?
Uit alle verhalen bleek dat we als Reset Yourself er vooral niet aan moesten beginnen. Hoe komt het dat wij dan toch die digitale weg opgingen én ook nog eens met groot succes? We moesten in ieder geval de overtuiging loslaten dat het niet werkt.
Het proces van offline naar online trainingen
Het verbaast je vast niet dat Corona ons ertoe heeft gebracht om onze klassikale 6-daagse training in een online versie aan te bieden. Sterker nog, als Corona er niet was dan had online voor ons niet nodig geweest. Tijd om onze oude overtuigingen los te laten en daadwerkelijk die stap te zetten. De poging om de online trainingen te geven was voor ons ook een betere optie dan helemaal niets doen.
“Corona heeft ons uitgedaagd om online te gaan. We moesten onze overtuiging loslaten en inzien dat online ook werkt.”
Veranderen is moeilijk, ook nog steeds voor ons. Alleen vroeg de Gemeente Rotterdam of wij het online wilden aanbieden en daardoor gingen wij toch overstag. Het was even spannend, maar de pilot bleek gewoon een succes. Ook door de online trainingen maakten onze deelnemers hele mooie stappen in hun persoonlijke proces. Dit was voor ons de bevestiging om op deze voet verder te gaan. Vanuit Reset Yourself zijn we blij dat we die stap hebben gezet. We kunnen nu nog steeds mensen helpen om een betere versie van zichzelf te worden.
De oplossing – de trainingen mogelijk maken voor de deelnemers vanuit huis
Om zeker te weten dat het volgen van de trainingen voor iedereen mogelijk was, moesten we nog een technische uitdaging tackelen. Het regelen van de techniek en het opzetten van goede communicatielijnen was daarbij een vereiste. Wat hebben wij gedaan? Werken aan de volgende 5 punten was voor ons essentieel:
#1 Uitstekend beeld en geluid
Niemand kijkt graag naar haperend beeld en geluid. Zo raak je juist de energie en aandacht van mensen kwijt. Goede techniek is essentieel om de training te kunnen volgen. Daarom maken wij aan onze kant gebruik van een studio met professionele camera’s en geluidsapparatuur. Aan de kwaliteit van de uitzending ligt het dus zeker niet.
#2 Betrouwbare en bruikbare laptops
Ook al is de techniek aan onze kant goed. Voor de andere kant hoort dit ook zo te zijn. Wij zorgen ervoor dat elke deelnemer een goed werkende laptop in bruikleen krijgt voor de duur van de training. De apparatuur wordt administratief gekoppeld aan de gegevens van de deelnemers. Met de juiste software, scherp beeld en uitstekend geluid. Wel krijgen de deelnemers de oordopjes van ons cadeau.
#3 Goede instructies om online aanwezig te kunnen zijn
Niet iedereen is digitaal even handig. In het lespakket zitten daarom instructies om de training op te starten. Daarnaast verzorgen wij een korte introductie van 1,5 uur om de apparatuur goed te kunnen gebruiken. De deelnemers krijgen in die tijd uitleg over het programma, de techniek en we controleren of de apparatuur werkt. Dat is al gelijk veel informatie, maar wel een uitstekende start om vol positieve energie aan de online training te beginnen.
#4 Gevarieerd en aantrekkelijk programma
Wij zetten natuurlijk alles op alles om een gevarieerd programma aan de mensen te bieden. Elke trainingsdag behandelen we een nieuw onderwerp dat mooie inzichten verschaft bij de deelnemers. Ook luisteren we goed naar de behoeften van de deelnemers. Wat hebben zij nodig die dag? Dat maakt alle dagen van de training helemaal uniek – geen dag is hetzelfde.
#5 Volledige tijd en aandacht voor zelfontwikkeling
De training is online en kan daarom vanuit de vertrouwde omgeving van thuis worden gevolgd. Ondanks dat we met de online versie goede resultaten behalen, gaat onze voorkeur toch uit naar de training op locatie. Het is veel fijner voor ons om de mensen in het echt te zien en hun proces van dichtbij te monitoren. Ook is het fijner voor de deelnemers om elkaar beter te leren kennen.
Verbroedering in de groep ontstaat in de groep ook door samen pauze te houden of een rondje te lopen. Je hebt dan ontzettend veel interactie met elkaar. Door elkaar in het echt te ontmoeten pik je de energie van de ander beter op. Maar onze drive om mensen te helpen, op wat voor manier dan ook, staat als een huis. We zien ook wel dat beide trainingsvormen van onschatbare waarde zijn.
Voor de deelnemers die door omstandigheden niet de klassikale training kunnen volgen, blijven we in 2022 de online versie aanbieden. Een mooie kans om toch aan jezelf te werken, vooral voor doelgroepen zoals mantelzorgers, alleenstaande ouders met kleine kinderen of mensen die echt niet anders kunnen.
Onze ervaring en conclusie: positieve energie overbrengen is ook mogelijk via het scherm
Feit blijft dat het via het scherm toch allemaal anders gaat. We zien alleen het gezicht en de schouders van de deelnemers. Waarneming op lichaamstaal gaat net even iets moeilijker. Iets wat we wel belangrijk vinden om te weten met het geven van de training.
Maar er is ook iets wat heel positief is voor ons. Dankzij de online trainingen is het mentaal resetten van onze doelgroep voor ons gewoon doorgegaan. Online of offline – het blijft een mooie ervaring om de kandidaten te zien transformeren naar een betere versie van zichzelf.
Anekdote uit de praktijk: stiekem de kerkdienst kijken
Er was een oudere dame die voor de online training nooit eerder op internet was geweest. Ze moest zelfs twee keer intensief begeleid worden om in te loggen. Gelukkig lukte het haar de derde keer zelf om online te komen. Na het weekend kwam ze weer online in de training. Tijdens het verteluurtje, deelde ze het volgende met de groep. Ze zei ‘Ik heb iets stouts gedaan, want ik heb mijn leenlaptop ook in het weekend gebruikt.’ ‘Wat krijgen we nou, mag dat zomaar?’ Zei ik met een lach. ‘Ja’ zegt ze ‘Ik miste het zo erg, om naar de bijeenkomsten in de kerk te gaan in het weekend. Want door de Corona kan het niet meer. Maar omdat ik nu weet hoe het moet, ben ik op zoek gegaan op internet en ik vond een livestream van een kerk waar ik altijd naar toeging. Ik heb gewoon een hele gebedsdienst kunnen volgen, zei ze, ik vond het geweldig en was zo dankbaar dat ik het op die manier weer kon doen.
Door dat te ondernemen, ging er een wereld voor haar open.