Uit het hart gesproken – Leo

In 2010 beleefde Leo, ondernemer in hart en nieren, een absoluut topjaar. De zaken gingen beter dan ooit, zijn droomhuis was net opgeleverd en met knallende kurken sloot hij het jaar af. Maar van de een op de andere dag sloeg zijn leven radicaal om. Binnen twee jaar verloor Leo álles: zijn bedrijf, zijn gezin, zijn huis én zichzelf. Alles waar hij al die jaren zo hard voor had gewerkt, viel als een kaartenhuis in elkaar. En alles wat tot dan toe vanzelfsprekend was geweest, werd opeens een uitdaging.

Leo stond letterlijk op straat. En omdat hij geen vaste slaap- en verblijfplaats meer had, werd hij uitgeschreven uit de gemeente. Leo bestond niet meer. Hij verloor zijn eigenwaarde, zijn zelfvertrouwen en het contact met de buitenwereld. Hij voelde zich ‘ontmand’ en raakte het spoor volkomen bijster.

Aanvankelijk weigerde Leo een uitkering aan te vragen. Vanaf zijn achttiende had hij gewerkt en altijd voor zichzelf gezorgd. Maar uiteindelijk zette hij zijn trots opzij en klopte aan bij de sociale dienst. Daarmee begon de vernedering opnieuw. Keer op keer moest Leo uitleggen wie hij was, hoe hij hier was beland, wat hij wilde en waarom het maar niet lukte een baan te vinden. Het enige wat hij wilde, was weer gezien en gehoord worden. Weer gewoon Leo zijn. Pas na het tiende gesprek kreeg hij een plek aangeboden binnen het project Stadshavens Rotterdam Werkt Echt. En dat betekende de ommekeer.

Het project begon met de Reset Yourself training. Leo’s eerste echte contact met de buitenwereld, met andere mensen, lotgenoten. In tegenstelling tot de, veelal commerciële, trainingen die Leo als ondernemer gewend was, heeft de Reset Yourself training daadwerkelijk zijn leven veranderd. Altijd had Leo gewerkt vanuit zijn hoofd. Maar tijdens de training en in het contact met de andere deelnemers, toevallig uitsluitend dames, leerde hij te gaan voelen en zijn verhaal te delen. Daarmee kreeg hij beetje bij beetje zijn identiteit terug.

Na het project ging Leo aan de slag als verkeersregelaar en al snel kreeg hij de kans om door te groeien. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder. En hoewel hij er nog niet is, ervaart Leo weer succes in zijn leven. Terugkijkend noemt Leo het hele proces ‘de mooiste les in zijn leven’. Ooit wil hij weer als ondernemer aan de slag. Niet meer in de commercie, maar om als ervaringsdeskundige andere mensen te helpen die in eenzelfde situatie zitten als hij. Omdat hij weet waar ze staan, maar ook weet waar ze naartoe kunnen.

Zijn boodschap: Spiegel je niet aan lotgenoten, maar aan de mensen die het voor jouw gevoel beter voor elkaar hebben dan jij. Op welke manier dan ook. Zij kunnen je leren om succesvol te zijn en gelukkig.

Meer weten over Reset Yourself Training? Neem gerust contact met ons op.

Uit het hart gesproken – Leo

Je zou ook interesse kunnen hebben in