HOE HET BEGON

Het was 2012. Er was een idee om in de Rotterdamse wijk Heijplaat een werkgelegenheidsproject te starten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mij werd gevraagd dit project te begeleiden. Helaas meldde niemand zich voor het project aan.

Ondertussen liep er op Heijplaat een aantal jongeren rond die hun school niet hadden afgemaakt, zich verveelden en voor de nodige overlast zorgden. Omdat ik door de jaren heen heb geleerd niet alleen naar het gedrag zelf te kijken, maar ook naar wat dit gedrag veroorzaakt, was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Misschien wilden deze jongeren wel een kans om hun leven een nieuwe wending te geven?

In samenspraak met een aantal jongerenwerkers lukte het inderdaad deze jongeren, met verschillende culturele achtergronden, enthousiast te maken voor de Reset Yourself Training. Maar omdat de jongeren geen uitkering hadden, waren ze ook niet bekend bij de gemeente en bleef financiële steun vanuit de overheid uit. We kregen bij de instanties geen voet aan de grond.
Maar ik had deze jongeren mijn woord gegeven. Moest ik nu terug om ze te vertellen dat er geen middelen waren? Nee, natuurlijk niet. Ik besloot de training te gaan doen, in mijn eigen tijd en voor eigen rekening.

Wat een ervaring is dat geweest. En wat een fantastische mensen heb ik tijdens deze training leren kennen. Deze jongeren wilden, net als ieder ander, een ‘normaal’ leven. Ze wisten alleen nog niet hoe. Inmiddels zijn ze hun problemen onder ogen gekomen en hebben ze allemaal werk gevonden. Een aantal heeft zelfs een gezin gesticht.

Later heb ik van deze jongeren een schelp gekregen, waarin parels waren geplakt, met daarbij de tekst: “Terwijl iedereen alleen onze buitenkant zag, zag jij wat wij echt waren: Parels.”
Ik had mijn roeping gevonden. En de resultaten van Heijplaat bleven niet onopgemerkt. Ook binnen de gemeente werden mensen enthousiast en als snel volgde een nieuw project. En nog één, en nog één…

Inmiddels verzorgen we al ruim vijf jaar de Reset Yourself Trainingen. En hebben we ook zelf een berg aan ervaring opgedaan. En ik weet dat er, net als de Reset Yourself Training, nog veel meer prachtige initiatieven zijn om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen. Mijn volgende uitdaging is om alle opgedane kennis en ervaring van de afgelopen jaren te gaan delen. En onze krachten te bundelen. Zodat we daadwerkelijk een verandering teweeg kunnen brengen. In Rotterdam. Maar misschien ook wel ver daarbuiten…..