Charron Wirht

Van deelnemer naar co-trainer

In de loop der jaren heeft Hans verschillende co-trainers gehad tijdens de trainingen van Reset Yourself. Maar Charron Wirht steekt daar met kop en schouders bovenuit. Haar bijdrage aan de events en de trainingen is inmiddels onmisbaar. De term ‘een gouden duo’ is nog een understatement.


Niet alleen en toch eenzaam

Mensen die Charron kennen, omschrijven haar als ‘krachtig, zelfverzekerd en creatief’. Ze barst van de goede ideeën, heeft een eindeloze energie en is altijd opgewekt. Tijdens trainingen weet zij feilloos in te schatten wat de deelnemers nodig hebben om verder te komen, om flinke stappen te zetten. Elke deelnemer die in contact is geweest met Charron, krijgt weer hoop en ziet weer kansen.

De Charron van nu, is niet de Charron van een aantal jaar geleden. Ze is van ver moeten komen om nu te kunnen zeggen: ‘Ik ben oprecht gelukkig.’ Als jong meisje stond ze er voor haar gevoel alleen voor. “In deze tijd had ik het heel moeilijk met mijn militante narcistische stiefvader die een donkere periode inluidde in mijn jeugd. Hij heeft jarenlang in alle vrijheid veel negativiteit over mij en mijn jongere broertje kunnen ‘uitbraken’.”

Het grote gemis van liefdevolle steun en veiligheid van haar moeder en mijn biologische vader heeft Charron als traumatisch ervaren. Op 16-jarige leeftijd verliet ze het huis, om 4 jaar later terug te keren. Zwanger van haar eerste kindje. In de 14 jaar daarna zouden er nog 4 kinderen bij komen, maar de eenzaamheid bleef.


Ik heb mijn kinderen grootste gedeelte alleen opgevoed. Mijn relaties eindigden vaak met ruzies en geweld.


Net voordat ze haar twee jongste kinderen krijgt, een tweeling, krijgt ze geen contractverlenging als secretaresse van de gemeente Rotterdam. Tegen die tijd was ze mentaal en emotioneel al ‘helemaal op’. Ze verbreekt de relatie met haar gokverslaafde man, blijft met grote financiële schulden achter en meldt zich aan voor schuldsanering.

Machteloos en murw geslagen

“Alles bij elkaar opgeteld heb ik bijna zeven jaar in de bijstand gezeten. Ik voelde mij gewoon machteloos en was murw geslagen van alle gebeurtenissen die mij ‘overkwamen’ in mijn leven. De bijstand was voor mij een reddingsboei die mijn gezin hielp om het hoofd boven water te houden in ‘de storm van mijn leven’. Een boei die uiteindelijk ook voor mij ging dienen als ‘rubberen eiland’ die mij steeds verder weg liet drijven van een baan en sociale contacten.”

Huiselijk geweld leidde haar naar de vrouwenopgang. En hel en een zegen tegelijk. Deze zware periode zou achteraf haar grote redding zijn. “In de vrouwenopvang zag ik ineens dat ik deze ‘rommelige weg’ in mijn leven niet meer wilde!”


Mijn kinderen hadden een sterke moeder nodig en niet de vrouw die dagenlang zwaar versuft aan de antidepressiva op bed lag.


“Ik realiseerde mij dat ik (letterlijk) te lang had liggen slapen. Tijdens mijn moeizame verblijf in de vrouwenopvang heb ik veel geleerd van mijn overlevingsdrang. Niet alleen dat ik dat had, maar ik begon steeds meer te geloven dat ik ‘het’ kon. Tijdens de opvang ontpopte ik me in de vrouwengroep als aanspreekpunt en motivator voor de andere vrouwen. Ik merkte dat door sterk te zijn, ik een sterk voorbeeld voor hun kon zijn.”

Charron reset zichzelf

Charron leidt zichzelf en haar kinderen door deze moeilijke tijd en weet ondertussen ook nog de HBO opleiding Event- en Projectmanagement succesvol af te ronden. In die periode kwam ook Reset Yourself op haar pad.

“Op een dag krijg ik onaangekondigd een uitnodiging voor een ‘Je bent het waard’–event op de deurmat. Plichtgetrouw ben ik gegaan met de gedachte dat het weer een of andere ‘vruchteloze’ banenmarkt zou zijn. Ik werd aangenaam verrast door de hele happening van die dag.” 

Toch gaat ze niet meteen in op de uitnodiging om ook deel te nemen aan de 6-daagse training. “Mijn overlevingsspirit en de powervrouw in mij stelde mij gerust dat ik dit niet nodig zou hebben aangezien ik tot nu toe alles had overleefd op mijn pad. Ik was toch goed bezig? Zo’n training is alleen voor mensen die het ‘echt’ nodig hebben.” Het enthousiasme en de persoonlijke aandacht van Hans veranderde alles. “Ik zette mijn torenhoge trots opzij en koos voor een nieuw pad.”

And the rest is history…